Υλικά (για 6 άτομα)

100 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη, για το σερβίρισμα

200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 γρ. καρότα, ψιλοκομμένα

200 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο

100 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο

200 γρ. ξινό τραχανά

3 λίτρα ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

150 ml μελάνι σουπιάς (θα το βρείτε συσκευασμένο σε ντελικατέσεν και επιλεγμένα παντοπωλεία)

αλάτι, πιπέρι

χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Ρίχνουμε το μελάνι σουπιάς και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.