ΥΛΙΚΑ (για 6 µπέργκερ)

Για τα µπιφτέκια

1 κιλό µοσχαρίσιο κιµά (λάπα)

1 κρεµµύδι, τριµµένο

2/3 ποτηράκι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο

6 κ.σ. γαλέτα

1 αβγό

6 κ.σ. κέτσαπ

αλάτι και πιπέρι

Για τα µπέργκερ

6 στρογγυλά ψωµάκια

100 γρ. µαγιονέζα

6 γλυκές πίκλες, σε ροδέλες

6 φύλλα άισµπεργκ

150 γρ. κέτσαπ

6 ροδέλες ντοµάτας

6 φέτες τσένταρ (προαιρετικά)

1 κρεµµύδι, σε λεπτές ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε µια µπασίνα ρίχνουµε όλα τα υλικά για τα µπιφτέκια και τα ζυµώνουµε πολύ καλά. Αφήνουµε το µείγµα του κιµά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το µοιράζουµε σε 12 µέρη και πλάθουµε στρογγυλά µπιφτέκια. Τα ψήνουµε στη σχάρα ή στο γκριλ για λίγα λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώµα. Τα γυρίζουµε και τα αφήνουµε για µερικά λεπτά ακόµη, ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Ανοίγουµε στη µέση τα ψωµάκια και αλείφουµε µε µαγιονέζα και τα δύο µέρη. Τοποθετούµε στο κάτω ψωµάκι από 3-4 ροδέλες πίκλας, το άισµπεργκ και στη συνέχεια το ένα µπιφτέκι. Αλείφουµε µε κέτσαπ, βάζουµε τη ροδέλα ντοµάτας, το δεύτερο µπιφτέκι και, αν θέλουµε, το τυρί. Αλείφουµε ξανά µε κέτσαπ, προσθέτουµε 1-2 ροδέλες κρεµµυδιού και κλείνουµε µε το άλλο ψωµάκι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουµε όλα τα µπέργκερ.

Βάζουµε τα µπέργκερ σε ένα ταψί και τα αφήνουµε στον φούρνο, για µερικά λεπτά, µέχρι να λιώσει το τυρί, αν έχουµε βάλει, και να ζεσταθούν τα ψωµάκια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.