Υλικά (για 6 άτομα)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

3 λίτρα νερό

300 γρ. πλιγούρι χονδρό

100 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη

100 γρ. αγγούρι, ψιλοκομμένο

30 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

30 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

από 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι

χυμό από 2 λεμόνια

ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ), ακέρωτο

70 ml έ.π. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

2 λίτρα νερό

1 φύλλο δάφνης

3 γρ. κόκκους μαύρου πιπεριού

χυμό από 1 λεμόνι

12 γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες*

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σαλάτα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό με το πλιγούρι και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να μαλακώσει στον επιθυμητό βαθμό. Κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λάιμ και το ελαιόλαδο.

Γαρίδες. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 3 λεπτά.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε 6 ατομικά μπολ και από πάνω γαρνίρουμε με 2 γαρίδες και ωμό ελαιόλαδο.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι, τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.