Υλικά (για 6 άτομα)

Για τους κεφτέδες

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

200 γρ. χοιρινό κιμά

250 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στυμμένο

1 κρεμμύδι, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο, αποξηραμένα

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

2 κ.σ. ξίδι

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Για τα κρεμμύδια

2 κιλά κρεμμύδια λευκά, σε φέτες

1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

½ φλ. νερό

2 κ.γ. πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό. Οταν μαραθούν, ρίχνουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 25-30 κεφτέδες.

Απλώνουμε τα κρεμμύδια σε ένα ταψί και από πάνω βάζουμε τους κεφτέδες. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, γυρίζοντας τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά στα μισά του χρόνου.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.