Υλικά (για 6 άτομα)

200 γρ. καρότα

200 γρ. κρεμμύδια

200 γρ. σέλερι

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

200 γρ. ντομάτες, χονδροκομμένες

1 κιλό σπάλα μόσχου

150 γρ. ξινό τραχανά

30 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

5 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Καθαρίζουμε το κρέας από τις ίνες και τα λίπη και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, ώσπου να πάρουν έντονο καφέ χρώμα. Μεταφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για τουλάχιστον 2 ώρες, ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μοσχάρι. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και το ξεψαχνίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Ρίχνουμε στο μπολ με το ξεψαχνισμένο κρέας τον τραχανά, τη μαντζουράνα, τη γραβιέρα και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, πάλι με τα χέρια μας, και προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα, όσο περισσότερο μπορεί να «τραβήξει» το κρέας. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο και τα λαδώνουμε. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε το τελευταίο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε ώσπου να γίνει το φύλλο τραγανό.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.