Αυτές τις μέρες της άνοιξης μαζεύω τρυφερές κορφάδες και φύλλα από φρέσκια ρίγανη. Για να ετοιμάσουμε την παρακάτω συνταγή, μπορούμε να αγοράσουμε ματσάκια φρέσκιας ρίγανης και να μαδήσουμε τα φύλλα.

Από την προηγούμενη μέρα, ετοιμάζω μια σάλτσα με τα κόκαλα από 4 κιλά αρνί. Σε μεγάλη κατσαρόλα, τσιγαρίζω καλά τα κόκαλα σε 1/3 φλ. σπορέλαιο. Ρίχνω μέσα λαχανικά κομμένα σε κύβους: 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, 2 καρότα, 1 σκόρδο. Συνεχίζω το τσιγάρισμα, μέχρι τα λαχανικά να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτω λίγη ντομάτα, ψιλοκομμένη. Ρίχνω 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί και 2 λίτρα νερό. Αφήνω να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 3 ώρες. Σουρώνω και κρατάω τη σάλτσα στο ψυγείο, για να ενισχύσω αργότερα τη γεύση του κρέατος. Οταν κρυώσει η σάλτσα στο ψυγείο, στην επιφάνεια επιπλέει το λίπος. Το βγάζω και το πετάω.

Ζεματίζω σε νερό που βράζει τις κορφάδες από 4 μεγαλούτσικα ματσάκια φρέσκιας ρίγανης τρεις φορές, ώστε να φύγει η πικράδα τους. Κόβω σε μερίδες 2 σπάλες αρνιού (περίπου 4 κιλά) και τις βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω1 μπουκάλι καλό κόκκινο ξηρό κρασί, 3 καρότα κομμένα σε μεγάλους κύβους, τις κορφάδες της ρίγανης, 3 μεγάλα κρεμμύδια, χονδροκομμένα και τσιγαρισμένα σε 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, τις σκελίδες από 2 σκόρδα (ολόκληρες με τον φλοιό τους), 5-6 φύλλα δάφνης και όση από τη σάλτσα με τα κόκαλα χρειάζεται ώστε το κρέας να καλυφθεί με τα υγρά μέχρι την επιφάνειά του. Αφήνω την κατσαρόλα 1 βράδυ σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Την επομένη το πρωί, αρχίζω σε πολύ σιγανή φωτιά το ψήσιμο, ώσπου το αρνάκι να χυλώσει και να λιώνει στο στόμα, χωρίς να διαλύεται εντελώς. Βάζω το κρέας σε πιατέλα και αφήνω τη σάλτσα να δέσει. Αφαιρώ τις σκελίδες του σκόρδου και αφήνω μέσα τη ρίγανη και τα καρότα (δεν σουρώνω τη σάλτσα). Η ρίγανη τρώγεται με το πιρούνι και είναι ό,τι καλύτερο!

Θα μπορούσαμε σε αυτό το σημείο, 20 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, να βάλουμε μέσα αγκινάρες ή πατάτες μικρές, ολόκληρες. Το πόσο θα μαγειρευτεί το κρέας εξαρτάται από το πόσο ηλικιωμένο είναι το ζώο και πόσο έχει τρέξει. Αρα, το δοκιμάζουμε και αποφασίζουμε πόσο μαλακό το θέλουμε (υλικά για 6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.