Υλικά (για 6 άτομα)

250 γρ. φακές ψιλές

1 φύλλο δάφνης

αλάτι

1 φλ. πλιγούρι χονδρό

2 φλ. νερό, χλιαρό

3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο σκορδάτο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψητό, ψιλοκομμένο

1/4 κ.γ. κύμινο

1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών (5 spices)

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1 φωλιά φιδέ, θρυμματισμένη

1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό

2 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κάππαρη

½ φλ. κόλιαντρο, ψιλοκομμένο

8 ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

40 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, χονδροκομμένα

Εκτέλεση


Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, αλλάζουμε το νερό και τις ξαναβάζουμε να βράσουν με το φύλλο δάφνης για περίπου 20 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Θέλουμε ίσα ίσα να βράσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι με το νερό και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να απορροφήσει το νερό, για περίπου 20 λεπτά.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το σκορδάτο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα φύλλα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και λίγο πιπέρι και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τον φιδέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ώσπου να αρχίσει να παίρνει χρώμα.

Προσθέτουμε το πλιγούρι, με όσο νερό έχει απομείνει, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού καθώς και τις φακές, και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι είτε με το καπάκι του είτε με αλουμινόχαρτο. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Ρίχνουμε μέσα τα αγγουράκια, την κάππαρη, τον κόλιαντρο, τις ελιές και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο.

Από την Ηβη Λιακοπούλου, kopiaste.info και kopiaste.org

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Aπριλίου 2016.