ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τις φακές

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

80 γρ. μπέικον, σε πολύ μικρούς κύβους

70 γρ. κρεμμύδι, σε πολύ μικρούς κύβους

30 γρ. πράσο, σε πολύ μικρούς κύβους

30 γρ. καρότο, σε πολύ μικρούς κύβους

30 γρ. σελινόριζα, σε πολύ μικρούς κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες

250 γρ. φακές beluga*

550 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

1 φύλλο δάφνης

αλάτι

Για το πλιγούρι

25 ml έ.π. ελαιόλαδο

50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

150 γρ. πλιγούρι

250 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

αλάτι

Για το τελείωμα του πιάτου

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

100 γρ. γλυκοπατάτες, σε μικρούς κύβους

120 γρ. μανιτάρια shiitake, σε λεπτές φέτες

5 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

10 γρ. σουσάμι

5 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο

100 γρ. κατσικίσιο τυρί, σε κύβους

20 ml λευκό ξίδι

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φακές: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μπέικον και τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, καρότο, σελινόριζα). Αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του προσθέτουμε τις φακές, τον ζωμό και το δαφνόφυλλο. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.

Αλατίζουμε και αφήνουμε τις φακές για λίγα λεπτά μέσα στον ζωμό τους, για να απορροφήσουν το αλάτι. Σουρώνουμε και αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και το δαφνόφυλλο.

Πλιγούρι:
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το πλιγούρι, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον ζωμό. Αλατίζουμε, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ετοιμαστεί το πλιγούρι. Το αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει λίγο και μετά το απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ώστε να κρυώσει εντελώς.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν καλά. Αλατίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια.

Βάζουμε τις φακές, το πλιγούρι, τις γλυκοπατάτες και τα μανιτάρια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σουσάμι, το εστραγκόν και το τυρί. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με το ξίδι, ανακατεύουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

* Σε ντελικατέσεν και σε καταστήματα με βιολογικά.