Μουλιάζω αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό 500 γρ. μικρά φασόλια φετινής σοδειάς – προτιμώ τα ελληνικά. Την επόμενη ημέρα, τα βράζω σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει, ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να λιώσουν. Τα περνάω από ένα ψιλό κόσκινο, πιέζοντάς τα με μια κουτάλα για να περάσει η ψίχα τους και να μείνουν στο κόσκινο οι φλούδες. Βάζω την ψίχα σε ένα μπολ, πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και την ανακατεύω με 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 6-7 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στο γουδί.

Ψήνω 6 πατάτες με τη φλούδα τους είτε στα κάρβουνα είτε στον φούρνο, στους 180°C, τυλιγμένες με λαδόκολλα, για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, ώσπου να μαλακώσουν.

Ψιλοκόβω 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, προσθέτω 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, και τα ανακατεύω σε ένα μπολ. Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνω 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρω το μείγμα ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Το αφήνω στην άκρη.

Βάζω τις πατάτες σε μια πιατέλα, τις λιώνω ελαφρά πιέζοντάς τες με ένα πιρούνι, χωρίς όμως να τις διαλύσω, και τις γεμίζω με το μείγμα των λαχανικών. Σερβίρω δίπλα τη σκορδαλιά (υλικά για 6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.