Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα cookies

70 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θ.δ.

60 γρ. ζάχαρη

1 αβγό (50 γρ.)

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

5 γρ. μπέικιν πάουντερ

150 γρ. μαύρη σοκολάτα σε σταγόνες

Για τη σούπα

500 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

200 ml γάλα

1 βανιλίνη

160 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. νερό

50 γρ. βούτυρο αγελάδος

200 γρ. μαύρη σοκολάτα, 70%-80% κακάο, ψιλοκομμένη

Για το τελείωμα

έτοιμο παγωτό βανίλιας

8 φύλλα φρέσκου δυόσμου

σταγόνες σοκολάτας

έτοιμο σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση

Cookies. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αβγό, το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν και ομογενοποιούμε. Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε τις σταγόνες μαύρης σοκολάτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα μοιράζουμε το μείγμα με κουτάλι της σούπας, βάζοντας μια κουταλιά γεμάτη για κάθε cookie. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα γύρω γύρω. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σούπα. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τη βανιλίνη και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα.

Σε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα ζεσταίνουμε χωρίς να τα ανακατέψουμε πολύ, ώσπου να πάρουν ανοιχτό χρώμα μελιού (προσοχή, γιατί καίγεται εύκολα). Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ώσπου να λιώσει. Ρίχνουμε σταδιακά την καυτή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με σύρμα – προσοχή, γιατί το μείγμα «πετάγεται» και καίει.

Βάζουμε ξανά το σκεύος στη φωτιά και βράζουμε για 1 λεπτό. Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε απαλά με σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λείο το μείγμα. Το διατηρούμε ζεστό ως την ώρα που θα σερβίρουμε.

Σύνθεση. Σε μικρό, βαθύ πιάτο βάζουμε ένα cookie. Ρίχνουμε ζεστή σούπα σοκολάτας, όση χρειάζεται για να καλυφθεί το cookie. Στο κέντρο σερβίρουμε μία μεγάλη μπάλα παγωτό βανίλια και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου, σταγόνες και σιρόπι σοκολάτας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.