Υλικά (για 6 άτομα)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΒΡΑΣΗ

1 αφράτο λάχανο

1 λίτρο νερό

από 1 κ.γ. αλάτι, μαραθόσπορο, λευκό πιπέρι

και ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ

600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο

200 γρ. χοιρινό κιμά, άπαχο

2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

½ κ.σ. ξερό δυόσμο

½ φλ. ρύζι γλασέ, καλά πλυμένο

από 1 κ.γ. αλάτι και μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

(όλα τα υλικά σε θ.δ.)

1 αβγό

1/3 φλ. χυμό λεμονιού

3 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ

3 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο στη μέση, μετά σε φέτες πάχους 3 εκ. και έπειτα σε κομμάτια μήκους 5 εκ. Σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά της σύβρασης, φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμά, ενώνοντας όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για τουλάχιστον 5 λεπτά, και πλάθουμε μπαλάκια (χρησιμοποιούμε 1 γεμάτη κ.σ. για το καθένα).

Ανακατεύουμε τη σύβραση και ρίχνουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να μπουν ανάμεσα στα λάχανα και να καλυφθούν με τον ζωμό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Ενώνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο multi ή χτυπώντας τα με το σύρμα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό το φαγητό. Ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας και κουνάμε την κατσαρόλα πιάνοντάς την από τα χερούλια, ώστε να πάει παντού στο φαγητό και να δέσει. Σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με πετσέτα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας προαιρετικά με ψιλοκομμένο άνηθο και καυτερή κόκκινη πιπεριά και συνοδεύουμε με γίδινη φέτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.