Υλικά (για 6 άτομα)

300 γρ. μοσχαρίσιο παραφίλετο, σε μικρούς κύβους

χυμό από 1 πορτοκάλι

300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα ή βανίλιες

6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

1 κ.σ. πιπερόριζα, σε μικρούς κύβους ή τριμμένη

2 καυτερές πιπεριές

από 1 κ.γ. αλάτι και μαύρο πιπέρι

από 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα, κύμινο και κόλιαντρο, τριμμένα

800 γρ. φρέσκια ντομάτα, σε κύβους (2 κονσέρβες κονκασέ)

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

1 κ.σ. σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες

2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες

λίγο μαϊντανό, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε μπολ με καπάκι και περιχύνουμε με τον χυμό του πορτοκαλιού. Κλείνουμε το μπολ και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πλένουμε πολύ καλά τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν, με νερό που να τα σκεπάζει κατά 5 εκ. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα.

Σε άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπερόριζα, τις καυτερές πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε σε πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά (πάπρικα, κύμινο, κόλιαντρο) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κύβους της ντομάτας, τον πελτέ, τον ζωμό και το μείγμα των σοταρισμένων κρεμμυδιών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.

Σουρώνουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε για ακόμη 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 30 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.