Τα αλιβάρβαρα είναι κι αυτά ένα είδος ραδικιού, με έντονη γεύση ιωδίου. Τα βρίσκουμε από τον Γενάρη στις λαϊκές. Στην Πελοπόννησο είναι πολύ αγαπητά και τα ονομάζουν αγκιναρίτσες, επειδή το λουλούδι τους είναι όμοιο με μια μικρή αγκινάρα.

Παστώνω για 1 μέρα σε χονδρό αλάτι 1 χοιρινό κότσι μαζί με την πέτσα και το λίπος του. Την επομένη, το ξεπλένω καλά για 15 λεπτά σε τρεχούμενο νερό.

Σε ένα τηγάνι με 3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο γυρίζω ελαφριά το κότσι, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτω
2 κρεμμύδια ξερά και 2 φρέσκα, 2 καρότα και 2 ρέβες, όλα ψιλοκομμένα. Ρίχνω 1 λίτρο λευκό ξηρό κρασί και ½ λεμόνι μαζί με τη φλούδα του και σκεπάζω με καπάκι. Χαμηλώνω τη φωτιά ή συνεχίζω το μαγείρεμα στον φούρνο, στους 150°C, για 2,5-3 ώρες, ώσπου το κρέας να μαλακώσει πολύ.

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνω 400-500 γρ. αλιβάρβαρα, καθαρισμένα. Αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά, σουρώνω και κρατάω τον ζωμό τους.

Ετοιμάζω αβγολέμονο χτυπώντας 2 κρόκους αβγών και τον q χυμό από 1 λεμόνι. Ρίχνω σιγά σιγά ένα ποτήρι από τον ζωμό των χόρτων. Χτυπάω σε άλλο μπολ τα 2 ασπράδια σε μαρέγκα και μέσα σε αυτή ρίχνω σιγά σιγά τον ζωμό με τους κρόκους και το λεμόνι. Σερβίρω τα χόρτα, από πάνω το κρέας και περιβρέχω με το αβγολέμονο (υλικά για 3 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.