από metereologos.gr
Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
 
 

Χοιρινό κότσι με αλιβάρβαρα αβγολέμονο

Το πάστωμα του κρέατος θα το βοηθήσει να μη διαλυθεί στο μαγείρεμα
Χοιρινό κότσι με αλιβάρβαρα αβγολέμονο
Φωτογράφος: Γιώργος Δρακόπουλος, βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάπα, Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Παλιόπουλος, Food styling: Ματίνα Πετρούτσα, Olivia Webb
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα αλιβάρβαρα είναι κι αυτά ένα είδος ραδικιού, με έντονη γεύση ιωδίου. Τα βρίσκουμε από τον Γενάρη στις λαϊκές. Στην Πελοπόννησο είναι πολύ αγαπητά και τα ονομάζουν αγκιναρίτσες, επειδή το λουλούδι τους είναι όμοιο με μια μικρή αγκινάρα.

Παστώνω για 1 μέρα σε χονδρό αλάτι 1 χοιρινό κότσι μαζί με την πέτσα και το λίπος του. Την επομένη, το ξεπλένω καλά για 15 λεπτά σε τρεχούμενο νερό.

Σε ένα τηγάνι με 3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο γυρίζω ελαφριά το κότσι, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτω
2 κρεμμύδια ξερά και 2 φρέσκα, 2 καρότα και 2 ρέβες, όλα ψιλοκομμένα. Ρίχνω 1 λίτρο λευκό ξηρό κρασί και ½ λεμόνι μαζί με τη φλούδα του και σκεπάζω με καπάκι. Χαμηλώνω τη φωτιά ή συνεχίζω το μαγείρεμα στον φούρνο, στους 150°C, για 2,5-3 ώρες, ώσπου το κρέας να μαλακώσει πολύ. 

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνω 400-500 γρ. αλιβάρβαρα, καθαρισμένα. Αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά, σουρώνω και κρατάω τον ζωμό τους.

Ετοιμάζω αβγολέμονο χτυπώντας 2 κρόκους αβγών και τον q χυμό από 1 λεμόνι. Ρίχνω σιγά σιγά ένα ποτήρι από τον ζωμό των χόρτων. Χτυπάω σε άλλο μπολ τα 2 ασπράδια σε μαρέγκα και μέσα σε αυτή ρίχνω σιγά σιγά τον ζωμό με τους κρόκους και το λεμόνι. Σερβίρω τα χόρτα, από πάνω το κρέας και περιβρέχω με το αβγολέμονο (υλικά για 3 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.

 




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χοιρινό κότσι σε αρωµατική µαρινάδα 
Χοιρινό κότσι µε σέλινο και αγριοσέλινο 
Χοιρινό κότσι σε αρωµατική µαρινάδα 
Χοιρινό κότσι με κύμινο και μπίρα 
Χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.