Για τη σαλάτα: σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βράζω 300 γρ. φακές και μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνω. Τις βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω 1 κρεμμύδι, 1 πιπεριά κέρατο, 1 ντομάτα, όλα ψιλοκομμένα, και 50 γρ. σταφίδες ψιλές. Ρίχνω επίσης 50 γρ. καρύδια, χονδροσπασμένα, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι, αλατοπιπερώνω και – αν έχω – βάζω 5-6 φύλλα μαντζουράνας. Ανακατεύω.

Για τα ραβιόλια: σε καθαρό πάγκο εργασίας, φτιάχνω μια ζύμη με 300 γρ. αλεύρι μαλακό, 3 αβγά και 2 πρέζες αλάτι. Τη σκεπάζω με πετσέτα και την αφήνω να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: καθαρίζω 500 γρ. τσουκνίδες για να χρησιμοποιήσω μόνο τις κορφάδες και τα φύλλα. Σε τηγάνι, σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο, σοτάρω 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, τις τσουκνίδες και 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη. Αλατοπιπερώνω και αφήνω στη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτω 1 κ.σ. δυόσμο και 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένα και στραγγίζω. Προσθέτω 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη και ανακατεύω.

Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγω τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβω το φύλλο με κουπάτ διαμέτρου 10-12 εκ. σε δίσκους. Μοιράζω τους δίσκους σε δύο ομάδες και στο κέντρο των μισών δίσκων βάζω λίγη από τη γέμιση. Με ένα πινέλο βρέχω τους δίσκους με νερό περιμετρικά και τους κλείνω με τους υπόλοιπους, πατώντας τις άκρες, ώστε να κολλήσουν. Βράζω τα μισά ραβιόλια για 5 λεπτά σε νερό που κοχλάζει και τηγανίζω τα άλλα μισά σε καυτό λάδι.

Σερβίρω σε κάθε πιάτο τη σαλάτα και από πάνω ένα ραβιόλι τηγανητό και ένα βραστό (υλικά για 6 άτομα ή για 12 ραβιόλια).