ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

λίγο βούτυρο, για τις φόρμες

λίγη ζάχαρη, για τις φόρμες

άχνη ζάχαρη, για το τέλος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

50 γρ. ζάχαρη

300 ml γάλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

1 βανιλίνη

80 γρ. κορν φλάουρ

8 κρόκους αβγών (160 γρ.)

200 ml χυμό πορτοκαλιού, έτοιμο (ψυγείου)

90 ml Cointreau, Grand Marnier ή Triple sec

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

8 ασπράδια αβγών, σε θ.δ. (240 γρ.)

70 γρ. ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, το γάλα, το ξύσμα και τη βανιλίνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, προσθέτουμε τους κρόκους και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις το μείγμα του γάλακτος πάρει βράση, το ρίχνουμε προσεκτικά λίγο λίγο στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνέχεια. Σουρώνουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, ώσπου να αρχίσει να πήζει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσέχουμε ώστε το σύρμα να φτάσει σε όλα τα σημεία του πυθμένα του σκεύους, για να μην «πιάσει». Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει όλο το μείγμα και να γίνει λείο. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα για μια τελευταία φορά στη φωτιά και βράζουμε την έτοιμη κρέμα για μισό λεπτό ακόμη, πάντα ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να έρθει η κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου. Αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Μαρέγκα: Βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ με ελάχιστη από τη ζάχαρη και αρχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Οταν η μαρέγκα αρχίσει να σφίγγει και το σύρμα να αφήνει ίχνη στην επιφάνειά της, ρίχνουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη ενώ αυξάνουμε την ταχύτητα στο μέγιστο. Σταματάμε το χτύπημα όταν η μαρέγκα αρχίσει να αφήνει μαλακές κορυφές στη μύτη του σύρματος αν το αποτραβήξουμε από τη μάζα της (φτιάχνουμε δηλαδή μαρέγκα όχι σφιχτή).

Σύνθεση: Ενσωματώνουμε απαλά με μαρίζ τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις στην κρέμα ζαχαροπλαστικής. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια ραμεκίν ή πυρέξ, ή σε μεγάλο ραμεκίν ψηλό πυρέξ, τα οποία προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει και καλύψει εσωτερικά με ζάχαρη. Το ύψος του μείγματος πρέπει να φτάνει στο χείλος του δοχείου.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C, και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, αν έχουμε ατομικές φόρμες, ή για 20-25 λεπτά, αν πρόκειται για μεγάλες. Μόλις το σουφλέ ξεπεράσει το χείλος της φόρμας και ροδίσει επιφανειακά, είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε αμέσως με λίγη άχνη ζάχαρη, με τη βοήθεια ενός μικρού σουρωτηριού, και σερβίρουμε αμέσως.