ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1,5 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες

αλάτι

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. ασπρομανίταρα, κομμένα στα 4

250 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

150 γρ. μπέικον, σε καρέ

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

40 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ), ψιλοκομμένη

150 ml λευκό ξηρό κρασί

600 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

100 ml σόγια σος

50 γρ. μαύρη ζάχαρη

200 γρ. κάστανα προβρασμένα, κομμένα σε κυβάκια

EKTEΛΕΣΗ

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο ώσπου να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και πετάμε τα λίπη.

Βάζουμε την κατσαρόλα και πάλι στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το μπέικον για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερόριζα και μόλις βγάλουν τα αρώματά τους, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη σόγια σος και τη ζάχαρη. Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, για περίπου 30 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κάστανα, ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε ώσπου να πήξει η σάλτσα. Για να δέσει η σάλτσα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ: διαλύουμε 1 κ.σ. κορν φλάουρ σε 2 κ.σ. νερό, το ρίχνουμε στη σάλτσα και αφήνουμε να πήξει για λίγα λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, στον βαθμό της αρεσκείας μας. Εναλλακτικά, χωρίς κορν φλάουρ, σουρώ-νουμε τον ζωμό και τον βρά-ζουμε για λίγα λεπτά σκέτο, σε άλλο κατσαρολάκι, μέχρι να πήξει ικανοποιητικά.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του, ιδανικά μαζί με ρύζι μπασμάτι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.