ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα)


ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1 κουνουπίδι

1 κιλό κόκκινη κολοκύθα

4-5 καρότα

2 γλυκοπατάτες

1 σελινόριζα

1 κεφάλι σκόρδο, σε σκελίδες

1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1/4 φλ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. άσπρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

10 βολβούς παντζαριών

1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

½ κ.γ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

1 ψημένη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. μηλόξιδο

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. καππαρόφυλλα, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαύρες σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε φουντίτσες και τον κορμό του σε φέτες. Κόβουμε την κολοκύθα, τις γλυκοπατάτες και τη σελινόριζα σε μεγάλους κύβους και τα καρότα κατά μήκος σε φέτες. Τα ρίχνουμε όλα σε μεγάλη μπασίνα. Προσθέτουμε το σκόρδο.

Περιχύνουμε με το λάδι και το λεμόνι, πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και τα μεταφέρουμε σε σακούλα για ψήσιμο στον φούρνο. Αν δεν βάλουμε τα παντζάρια δίπλα, μπορούμε να τα ψήσουμε σε ταψί, σκεπασμένα με λαδόκολλα πρώτα και αλουμινόχαρτο από επάνω.

Φορώντας γάντια πλένουμε τα κεφάλια από τα παντζάρια και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση αν είναι μεγάλα και τα αλείφουμε με λάδι και μπαλσάμικο. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε είτε σε σακούλα για ψήσιμο στον φούρνο είτε σε αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε σε πακετάκια.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν τρυπιούνται τα λαχανικά ή αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ και χτυπάμε. Σερβίρουμε τα λαχανικά σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα ψητά λαχανικά που θα περισσέψουν τα αξιοποιούμε ως εξής:

A. Φριτάτα με ψητά λαχανικά και φέτα
Κόβουμε τα ψητά λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε 4 αβγά (για 2 φλ. λαχανικά) και τα ανακατεύουμε με τα λαχανικά και τριμμένη φέτα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο, ρίχνουμε το μείγμα, κλείνουμε με καπάκι και αναποδογυρίζουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

B. Gratin με ψητά λαχανικά

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα στρώνουμε σε πυρέξ. Προσθέτουμε τριμμένο κατσικίσιο τυρί ανάμεσα και λίγο θυμάρι. Σκεπάζουμε με αραιή μπεσαμέλ, σκορπίζουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.