YΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

40 ml λικέρ εσπεριδοειδών

40 γρ. σταφίδες ξανθές

40 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα

4 αβγά

100 γρ. ζάχαρη

275 γρ. σοκολάτα, περιεκτικότητας 70% σε κακάο

30 γρ. φιστίκια Αιγίνης

40 γρ. φουντούκια, καβουρντισμένα* και σπασμένα στον βαθμό της αρεσκείας μας

30 γρ. κάσιους, καβουρντισμένα*

500 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λικέρ και μουλιάζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις.

Σε μπεν μαρί χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να έρθουν σε θερμοκρασία 82°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Ταυτόχρονα, λιώνουμε τη σοκολάτα είτε σε μπεν μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Στραγγίζουμυ ετις σσταφίδες και τα κράνμπερις.

Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στη σοκολάτα και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τη σαντιγί, αλατίζουμε και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διάφανη μεμβράνη και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της σοκολάτας. Διπλώνουμε από πάνω τη μεμβράνη και βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει το σεμιφρέντο.

Ξεφορμάρουμε το γλυκό, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

* Πώς καβουρντίζουμε τους ξηρούς καρπούς: Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, ώσπου να βγάλουν τα αρώματά τους.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.