ΥΛΙΚΑ (για ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκ.)

150 ml καυτό νερό

2 φακελάκια τσάι κόκκινων φρούτων

100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

15 γρ. μπέικιν πάουντερ

500 γρ. αλεύρι μαλακό

250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, τύπου Κερκύρας

400 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

½ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 λουβί φυσικής βανίλιας, τους σπόρους, ή 1 βανιλίνη

5 κρόκους αβγών

100 γρ. κροκάν αμυγδάλου (χονδροκομμένο αμύγδαλο ψημένο)

200 γρ. γλυκό κυδώνι, χωρίς σιρόπι, σε χονδρά κομμάτια

100 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας

5 ασπράδια αβγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε τσάι βυθίζοντας στο καυτό νερό τα φακελάκια τσαγιού. Μόλις περάσουν λίγα λεπτά, αφαιρούμε τα φακελάκια και ανακατεύουμε το τσάι με την κρέμα γάλακτος.

Κοσκινίζουμε μαζί το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το βούτυρο, 350 γρ. ζάχαρη, το ξύσμα, το γαρίφαλο και τη βανίλια στο μίξερ. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό, ώσπου το βούτυρο να αφρατέψει καλά και να ασπρίσει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους. Μόλις ενσωματωθούν, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε την κρέμα με το τσάι και περίπου το 1/3 από το αλεύρι της συνταγής. Ομογενοποιούμε σε μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αμύγδαλο, το κυδώνι και τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε ξανά, σε μέτρια ταχύτητα. Βγάζουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.

Στον καθαρό πλέον κάδο, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις φουσκώσουν, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) σιγά σιγά, χωρίς να διακόψουμε τη λειτουργία του μίξερ. Σταματάμε το χτύπημα όταν η μαρέγκα φουσκώσει αρκετά και σχηματίσει απαλές κορυφές (αλλά χωρίς να γίνει σφιχτή).

Ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα με μια μαρίζ στο μείγμα του κέικ, σε τρεις δόσεις. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα, βάζουμε επάνω το τσέρκι και το γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 του ύψους του με το μείγμα. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, δοκιμάζοντας αν είναι έτοιμο με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι (το βυθίζουμε και αν βγει καθαρό, το γλυκό είναι έτοιμο). Αφήνουμε να κρυώσει και διακοσμούμε όπως επιθυμούμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.