ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 μεγάλη, στρογγυλή, κόκκινη κολοκύθα (περίπου 2,5 κιλά)

8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 μαραθόριζες (φινόκιο), σε φέτες

350 γρ. ρύζι μπασμάτι

150 ml λευκό ξηρό κρασί

αλάτι, πιπέρι

5 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. κράνμπερις

2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. αποξηραμένο κόλιαντρο

½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

300 γρ. κατίκι Δομοκού

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

EKTEΛΕΣΗ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα μεγάλο καπάκι, ώστε να δημιουργηθεί ευρύχωρο άνοιγμα στην κορυφή της κολοκύθας, και αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό της με ένα κουτάλι.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και τις μαραθόριζες μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, κράνμπερις, μαύρες σταφίδες). Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το ξυλάκι κανέλας και γεμίζουμε την κολοκύθα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε σε ταψί στο οποίο προσθέτουμε λίγο νερό. Ψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες. Αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα, γαρνίρουμε με κατίκι Δομοκού και λίγο άνηθο, σερβίρουμε τη γέμιση στα πιάτα και κόβουμε την κολοκύθα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.