ΥΛΙΚΑ (για ένα μεσαίο πυρέξ)

500 ml γάλα

600 γρ. φιλέτο ψαριού με λευκή σάρκα (π.χ. φρέσκο μπακαλιάρο)

1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4

1 φύλλο δάφνης

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους

200 ml κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά

100 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο επιπλέον για το πυρέξ

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο

200γρ. τσένταρ, τριμμένο

1 πακέτο φύλλα κουρού ψυγείου (όχι κατεψυγμένα)

2 κρόκους αβγών, χτυπημένους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε στο γάλα το ψάρι για 6-8 λεπτά μαζί με το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Σουρώνουμε, πετάμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και κόβουμε το ψάρι με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά και να εξατμιστεί το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε με πρες πουρέ ή σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμετον μαϊντανό, τοσχοινόπρασο και τοτσένταρ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ψάρι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Στρώνουμε σε ένα μέτριο (28×24 εκ.), ελαφρώς βουτυρωμένο πυρέξ το ένα φύλλοκουρούκαλύπτοντας καλά τα πλαϊνά τουταψιού.

Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο κλείνοντας τις άκρες καλά με έναπιρούνι. Χαράσσουμετην πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και αλείφουμε με τους κρόκους. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.