ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

700 γρ. φρέσκο σπανάκι

100 γρ. κατίκι Δομοκού

3 κρόκουςαβγών

100 γρ. αλεύριγια όλες τις χρήσεις

αλάτι, πιπέρι

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες

1 πράσο, ψιλοκομμένο

½ μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

100 γρ. φέτα, χονδροτριμμένη

1 πρέζα καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 100 ml από τον ζωμό, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ώσπου να μαραθεί. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το μεταφέρουμε στο σουρωτήρι, το στύβουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Τέλος, το ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κατίκι με τους κρόκους και το αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί ένας πολτός. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σπανάκι και το δουλεύουμε με τα χέρια ώστε να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα καρότα, το πράσο και τη μαραθόριζα. Τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ακόμη.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βγάζουμε το μείγμα του σπανακιού από το ψυγείο. Παίρνοντας λίγο λίγο με ένα κουτάλι, σχηματίζουμε μικρές μπάλες σαν κεφτεδάκια και τις ρίχνουμε στο νερό. Αφήνουμε τα γιουβαρλάκια να φουσκώσουν για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να ανέβουν στην επιφάνεια.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, πασπαλίζοντας με άνηθο και φέτα και, αν θέλουμε, με καυτερή πάπρικα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.