Σε 4 διαφορετικά μπολ βάζω στο νερό 1 χούφτα φασόλια μαυρομάτικα, 1 χούφτα φασόλια κόκκινα, 1 χούφτα ρεβίθια και 1 χούφτα φακές. Τα αφήνω σε δροσερό μέρος και αλλάζω το νερό κάθε 2 μέρες. Μόλις αρχίσουν να πετούν φύτρα ύψους 1 ή 2 εκ., είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσω στη σαλάτα μου.

Σε μια γαβάθα ανακατεύω τα όσπρια με 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, σπόρους από ½ ρόδι, 2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες, 1/3 πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη, 10-15 φύλλα δυόσμου και 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Σε ένα τηγανάκι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας καβουρντίζω 1 χούφτα αμύγδαλα και τα βρέχω με 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού. Τα ρίχνω στη σαλάτα και τα ανακατεύω. Δοκιμάζω και διορθώνω το αλάτι. Σερβίρω στα πιάτα και γαρνίρω με 6 κλωνάρια ρόκας. Λίγες νιφάδες κίτρινου τυριού της αρεσκείας σας θα συμπληρώσουν το πιάτο (υλικά για 2 ατομικές σαλάτες).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.