ΥΛΙΚΑ (για περίπου 25 κομμάτια)

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

300 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4

800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

αλάτι

80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

15 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

50 γρ. κατσικίσιο τυρί, τριμμένο

50 γρ. φέτα, τριμμένη

50 γρ. ανθότυρο, τριμμένο

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

400 γρ. φύλλο κρούστας

βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για το άλειμμα

2 αβγά, χτυπημένα, για το άλειμμα

EKTEΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα πράσα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μυρίσει το τελευταίο, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα μανιτάρια, προσθέτουμε το θυμάρι και τα τυριά, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τα καρυκεύματα, αν χρειάζεται. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε 30 λωρίδες πλάτους 16 εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Τοποθετούμε μια λωρίδα στον πάγκο εργασίας. Βουτυρώνουμε με το πινέλο όλο το μήκος της, σκεπάζουμε με μια δεύτερη λωρίδα και βουτυρώνουμε ξανά (κρατάμε τις υπόλοιπες λωρίδες σκεπασμένες με ένα πανί για να μη στεγνώσουν). Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κάτω μέρος του φύλλου. Διπλώνουμε τη δεξιά και αριστερή πλευρά του φύλλου προς τα μέσα σχηματίζοντας έναν φάκελο. Επειτα τυλίγουμε τη γέμιση προς τα πάνω μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της λωρίδας και να σχηματιστεί ένα ρολό. Αλείφουμε τα ρολάκια με τα αβγά και αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό, για περίπου 15 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.