από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Τάρτα με καραμελωμένο γάλα και σοκολάτα

Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές κονσέρβες με καραμελωμένο γάλα και να τις αποθηκεύσουμε
Τάρτα με καραμελωμένο γάλα και σοκολάτα
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 24Χ40)

Για το καραμελωμένο γάλα


400 ml ζαχαρούχο γάλα

40 ml μπράντι

Για τη βάση

340 γρ. μπισκότα βουτύρου

60 γρ. μαύρη ζάχαρη

85 γρ. βούτυρο, λιωμένο

θαλασσινό αλάτι, για το τέλος (προαιρετικά)

Για την γκανάς σοκολάτας


100 γρ. κουβερτούρα

140 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

EKTEΛΕΣΗ

Καραμελωμένο γάλα: Αφαιρούμε την ετικέτα από την κονσέρβα του ζαχαρούχου γάλακτος και την ξεπλένουμε προσεκτικά. Βυθίζουμε την κλειστή κονσέρβα σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 ώρες. Φροντίζουμε ώστε το νερό στην κατσαρόλα να την καλύπτει πάντα. Κρυώνουμε ελαφρώς την κονσέρβα προτού την ανοίξουμε. Ρίχνουμε το καραμελωμένο γάλα σε μια μπασίνα και, αν χρειάζεται, το ζεσταίνουμε ώστε να φτάσει τους 40°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Προσθέτουμε το μπράντι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Βάση: Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο για 5 λεπτά. Απλώνουμε το μείγμα στον πάτο του ταψιού πιέζοντας με την παλάμη μας ώστε να καλύψουμε σε ίσο πάχος όλη τη βάση. Ρίχνουμε ομοιόμορφα από πάνω και το καραμελωμένο γάλα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η «καραμέλα» (για περίπου 1 ώρα).

Γκανάς σοκολάτας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε ζεστή. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει λίγο πριν από το σημείο του βρασμού. Με προσοχή ομογενοποιούμε τη σοκολάτα με την κρέμα, ρίχνοντας σιγά σιγά τη δεύτερη στην πρώτη – σε τρεις δόσεις – και ανακατεύοντας συνεχώς με μια μαρίζ προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε πάνω από την «καραμέλα» την γκανάς. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για να σφίξει. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.






Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τάρτα με σαντιγί σοκολάτας και μήλα 
Τάρτα με καρύδια και σιρόπι σφενδάμνου 
Τάρτα με κρέμα λάιμ, λουίζας και δυόσμου 
Τάρτα µε σύκα και κρέµα αµυγδάλου 
Τάρτα λεμόνι με ζελέ δυόσμου 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.