ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 24Χ40)

Για το καραμελωμένο γάλα

400 ml ζαχαρούχο γάλα

40 ml μπράντι

Για τη βάση

340 γρ. μπισκότα βουτύρου

60 γρ. μαύρη ζάχαρη

85 γρ. βούτυρο, λιωμένο

θαλασσινό αλάτι, για το τέλος (προαιρετικά)

Για την γκανάς σοκολάτας

100 γρ. κουβερτούρα

140 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

EKTEΛΕΣΗ

Καραμελωμένο γάλα: Αφαιρούμε την ετικέτα από την κονσέρβα του ζαχαρούχου γάλακτος και την ξεπλένουμε προσεκτικά. Βυθίζουμε την κλειστή κονσέρβα σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 ώρες. Φροντίζουμε ώστε το νερό στην κατσαρόλα να την καλύπτει πάντα. Κρυώνουμε ελαφρώς την κονσέρβα προτού την ανοίξουμε. Ρίχνουμε το καραμελωμένο γάλα σε μια μπασίνα και, αν χρειάζεται, το ζεσταίνουμε ώστε να φτάσει τους 40°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Προσθέτουμε το μπράντι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Βάση: Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο για 5 λεπτά. Απλώνουμε το μείγμα στον πάτο του ταψιού πιέζοντας με την παλάμη μας ώστε να καλύψουμε σε ίσο πάχος όλη τη βάση. Ρίχνουμε ομοιόμορφα από πάνω και το καραμελωμένο γάλα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η «καραμέλα» (για περίπου 1 ώρα).

Γκανάς σοκολάτας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε ζεστή. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει λίγο πριν από το σημείο του βρασμού. Με προσοχή ομογενοποιούμε τη σοκολάτα με την κρέμα, ρίχνοντας σιγά σιγά τη δεύτερη στην πρώτη – σε τρεις δόσεις – και ανακατεύοντας συνεχώς με μια μαρίζ προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε πάνω από την «καραμέλα» την γκανάς. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για να σφίξει. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.