ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

750 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια

λίγο βούτυρο, για την επάλειψη του σκεύους

4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες

10 γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες* ή κατεψυγμένες

½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

50 ml λευκό ξηρό κρασί

4κρόκους αβγών

1 κ.σ. αλεύρι μαλακό

1 φλ. φρέσκο γάλα

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

αλάτι, πιπέρι

2 φλ. κασέρι, τριμμένο

EKTEΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το μπρόκολο για 3 λεπτά, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το κρυώνουμε σε σκεύος με κρύο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα, και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Αραδιάζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου.

Σε ένα τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, σοτάρουμε το μπέικον μαζί με τις γαρίδες για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αμέσως σβήνουμε με το κρασί. Μεταφέρουμε το μείγμα του τηγανιού στο πυρέξ και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους, το αλεύρι, το γάλα και το γιαούρτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει και να φουσκώσει το ογκρατέν.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.