ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

5-6 ώριμες ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

αλάτι, πιπέρι

1 κιλό παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο*

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

EKTEΛΕΣΗ

Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας περιμετρικά το καπελάκι τουςμε ένακοφτερό μαχαίρι.Αφήνουμε έναν κώνο και φροντίζουμε να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό για να μη φύγουντα σπόρια στο μαγείρεμα.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τις μπάμιες για περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το σκόρδο και συμπληρώνουμε με ½ φλ. ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό και πιπέρι.

* Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον ξεπλένουμε καλά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τον βυθίζουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, με την πέτσα προς τα πάνω. Τον αφήνουμε για ένα 24ωρο αλλάζοντας νερό κάθε 4-6 ώρες.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.