ΥΛΙΚΑ (για μία στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα)

250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., και λίγο επιπλέον, για τη φόρμα

400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 λουβιά βανίλιας (τα σπόρια) ή 2 βανιλίνες

5 αβγά

250 ml γάλα ή χυμό

500 γρ. μαλακό αλεύρι, κοσκινισμένο, και λίγο επιπλέον, για τη φόρμα

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ με τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό, αρχικά σε μεσαία ταχύτητα και έπειτα σε υψηλή, μέχρι το βούτυρο και η ζάχαρη να σχηματίσουν μια πολύ αφράτη, υπόλευκη κρέμα.

Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Αφήνουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού ρίξουμε το επόμενο αβγό. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ή τον χυμό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι στον κάδο. Αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα τα στερεά υλικά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Φροντίζουμε η ζύμη να φτάσει μέχρι τα 2/3 του ύψους της φόρμας. Οταν ροδίσει καλά η επιφάνεια, βυθίζουμε ένα ξύλινο καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα στο πιο παχύ σημείο του κέικ. Αν τραβώντας το καλαμάκι βγει λερωμένο με ζύμη, τότε το κέικ θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγει καθαρό, τότε βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα (βλ. στάδιο 7).

Κέικ για αύξηση της σωματικής ενέργειας

Είναι ένα κέικ που δίνει ενέργεια για μια μέρα άθλησης. Αν το παιδί σας ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες, το κέικ αυτό θα του δώσει όση ενέργεια χρειάζεται.

Αντί για 400 γρ. ζάχαρη βάζουμε 200 γρ. ζάχαρη και 150 γρ. μέλι.

Αντί για 5 αβγά βάζουμε 2 αβγά και 5 ασπράδια. Ετσι έχουμε παραπάνω πρωτεΐνες στο κέικ.

Αντί για 250 ml γάλα βάζουμε 250 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (έτσι το κέικ θα έχει πιο πολύ ασβέστιο).

Προσθέτουμε στο τέλος μαζί με το αλεύρι 2 μέτριες μπανάνες κομμένες σε κυβάκια, 100 γρ. καρύδια σπασμένα και 1-2 κ.σ. φιστικοβούτυρο.

Κέικ για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού

Η παραλλαγή αυτή είναι μια σωστή διατροφική επιλογή για μικρούς και μεγάλους και φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού και την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ενδείκνυται μάλιστα για παιδιά που δεν τρώνε αρκετά λαχανικά.

Αντί για 250 γρ. βούτυρο βάζουμε 150 γρ. βούτυρο και 100 ml καλής ποιότητας, ελαφρύ έ.π. ελαιόλαδο. To ελαιόλαδο το ανακατεύουμε με τα αβγά και τα προσθέτουμε μαζί στο μείγμα.

Αντί για 400 γρ. ζάχαρη βάζουμε 300 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη και ξύσμα από 1 πορτοκάλι.

Για υγρό χρησιμοποιούμε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Αντί για 500 γρ. μαλακό αλεύρι χρησιμοποιούμε 200 γρ. μαλακό αλεύρι και 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης. Ετσι αυξάνουμε τις φυτικές ίνες.

Διπλασιάζουμε την ποσότητα του μπέικιν πάουντερ, γιατί το αλεύρι ολικής δεν φουσκώνει όπως το απλό.

Προσθέτουμε στο τέλος μαζί με το αλεύρι 150-200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα σε κυβάκια και 150 γρ. ψημένα φουντούκια, ψιλοκομμένα, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Κέικ αντιοξειδωτικό – για περιόδους άγχους ή έκθεσης στον ήλιο

Σε μια περίοδο διαβάσματος και άγχους, ή τις ημέρες στην παραλία, τα συστατικά αυτού του κέικ βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει.

Αντί για 250 γρ. βούτυρο, βάζουμε 200 γρ. βούτυρο και 50 ml καλής ποιότητας, ελαφρύ έ.π. ελαιόλαδο. To ελαιόλαδο το ανακατεύουμε με τα αβγά και τα προσθέτουμε μαζί στο μείγμα.

Μειώνουμε τη ζάχαρη στα 250 γρ. και προσθέτουμε επιπλέον 150 γρ. μαρμελάδα μύρτιλο (blueberry) και 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη. Χτυπάμε μαζί με το βούτυρο.

Για υγρό χρησιμοποιούμε 200 ml χυμό μαύρου φραγκοστάφυλου.

Προσθέτουμε στο τέλος μαζί με το αλεύρι 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου, 200 γρ. αποξηραμένα μύρτιλα και 100 γρ. αποξηραμένα κράνα (cranberries) ή τριμμένο φρέσκο καρότο. Τα συστατικά αυτά θεωρούνται «βόμβες» αντιοξειδωτικών.

Κέικ για πνευματική διέγερση και καλύτερη διάθεση

Οταν υπάρχουν αυξημένες πνευματικές απαιτήσεις, όπως εξεταστική περίοδος, το κέικ αυτό βοηθά στη διέγερση της σκέψης και βελτιώνει τη διάθεση.

Αντί για 250 γρ. βούτυρο, βάζουμε 150 γρ. βούτυρο και 200 γρ. ταχίνι. Το σουσάμι έχει πλήθος θετικών επιδράσεων στον οργανισμό και μία από αυτές είναι η μείωση του άγχους και η βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μειώνουμε τη ζάχαρη στα 300 γρ. και προσθέτουμε και 50 γρ. μέλι.

Για υγρό χρησιμοποιούμε γάλα αμυγδάλου.

Προσθέτουμε και κοσκινίζουμε μαζί με το αλεύρι 50 γρ. κακάο σε σκόνη και στο τέλος προσθέτουμε μαζί 150 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας και 150 γρ. σύκα αποξηραμένα, σε μικρά κυβάκια. Το κακάο έχει ουσίες που αυξάνουν τη συγκέντρωση, διεγείρουν τη σκέψη και φτιάχνουν τη διάθεση, ενώ τα σύκα είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015.