Βράζουμε 300 γρ. μπρόκολο και 200 γρ. κουνουπίδι για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά ανάμεσα σε δύο πετσέτες. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα.

Παίρνουμε 1,5 κιλό χοιρινό κρέας είτε από τον λαιμό είτε καρέ χωρίς κόκαλο και το κόβουμε στη μέση ανοίγοντάς το σαν βιβλίο. Βάζουμε μέσα αλάτι, πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη, και τη γέμιση με τα λαχανικά και το τυρί. Τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μαζί με 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο, 2 καρότα και 1 ματσάκι σέλινο. Σβήνουμε με ½ λίτρο λευκό ξηρό κρασί. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C, για 1½ ώρα αν είναι λαιμός ή για 45 λεπτά αν είναι καρέ.

Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και περνάμε τη σάλτσα του από σήτα. Τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε το κρέας περιχύνοντας με τη σάλτσα του (υλικά για 6 παιδιά).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015.