Τα µαυροµάτικα είναι τα αγαπηµένα µου! Τα µαγειρεύω µε κρέας, µε χόρτα, µε ψάρι στον φούρνο, τα κάνω πουρέ και δεν τα αποχωρίζοµαι ούτε το καλοκαίρι, καθώς τα χρησιµοποιώ ως βάση για µια δροσερή σαλάτα.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζω 150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια σε κρύο νερό και τα αφήνω να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνω και πετάω το νερό. Τα βράζω με καθαρό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά. Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα, καθώς τα μαυρομάτικα είναι τα μόνα όσπρια που τρώγονται ευχάριστα τραγανά. Τα αλατίζω 5 λεπτά πριν από το τέλος. Τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν.

Τα βάζω σε μια μπασίνα και προσθέτω 1 μικρό κρεμμύδι, σε ροδέλες, 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη, 1 ματσάκι μαϊντανό, χονδροκομμένο και 1 ματσάκι μαντζουράνα, ψιλοκομμένη. Περιχύνω τη σαλάτα με 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. ξίδι.

Στη σαλάτα αυτή συχνά αυτοσχεδιάζω και την ενισχύω με ψίχα πορτοκαλιού, φύλλα από ωμό ή ζεματισμένο σπανάκι, φύλλα ρόκας, κύβους τυριού ή δημητριακά (στάρι, φαγόπυρο, βρόμη), βρασμένα ξεχωριστά (υλικά για 3-4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.