Κεφτεδάκια: Παραβράζω και σουρώνω 40 γρ. ρύζι καρολίνα. Κόβω 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες και τις σοτάρω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρω στο multi, προσθέτω τα φύλλα από 2 ματσάκια λουίζα και 40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο. Τα πολτοποιώ και ρίχνω το μείγμα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 500 γρ. χοιρινό κιμά, 1 αβγό, το ρύζι, αλατοπιπερώνω και ζυμώνω μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Πλάθω σε κεφτεδάκια.

Χωριάτικη: Κόβω κυδωνάτες 8 μέτριες ντομάτες, 1 αγγούρι, σε λεπτά μπαστουνάκια και 1 πιπεριά, σε λεπτές λωρίδες.

Ρολάκια ελιάς: Λιώνω στο multi 100 γρ. μαύρες ελιές, απύρηνες. Κόβω 1 φύλλο κρούστας σε 8 λωρίδες. Βάζω λίγη πάστα ελιάς στην άκρη κάθε λωρίδας και την τυλίγω σε ρολό, με την τεχνική που φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια. Τα τηγανίζω σε ελαιόλαδο.

Βινεγκρέτ: Βάζω στο multi 80 γρ. μαλακή φέτα, προσθέτω 40 γρ. μουστάρδα Dijon, 80 ml ξίδι, 3 κρόκους αβγών, 80 ml έ.π. ελαιόλαδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και τα χτυπάω μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνω τη βινεγκρέτ με 1-2 κ.σ. χλιαρό νερό.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνω μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και τηγανίζω τα κεφτεδάκια, λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύω τα λαχανικά με 10-12 καππαρόφυλλα, καλά πλυμένα και 250 γρ. κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι (ντάκο), χονδροσπασμένο. Αλατίζω και περιχύνω με τη βινεγκρέτ. Γαρνίρω με τα κεφτεδάκια και τα ρολάκια ελιάς (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.