ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

500 γρ. σπαγκέτι

2 µέτριες µελιτζάνες φλάσκες

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

20 φύλλα φρέσκου βασιλικού

200 γρ. ξερό κρητικό ανθότυρο, σε φλοίδες

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες

1/4 κ.γ. αποξηραµένη καυτερή πιπεριά, τριµµένη

4 µεγάλες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, σε κυβάκια

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (έτοιμο σε 45 λεπτά)

Κόβουµε τις µελιτζάνες στη µέση οριζόντια. Επειτα τις κόβουµε σε φέτες, πάχους 2 εκ. Κάθε φέτα την κόβουµε σε µπαστουνάκια, πάχους 2 εκ. Τα ρίχνουµε σε ένα µπολ µε νερό και µία πρέζα αλάτι. Από πάνω βάζουµε ένα πιάτο ώστε να παραµένουν βυθισµένα στο νερό. Τα αφήνουµε έτσι έως ότου ετοιµάσουµε τη σάλτσα.

Σοτάρουµε στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, το ψιλοκοµµένο σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τις ντοµάτες, προσθέτοντας το αλάτι και τη ζάχαρη. Αφήνουµε στη φωτιά µέχρι να εξατµιστούν τα υγρά και να γλασαριστεί η ντοµάτα.

Σουρώνουµε τις µελιτζάνες και τις πιέζουµε απαλά. Τις αφήνουµε σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας. Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε το λάδι και προσθέτουµε τα µπαστουνάκια της µελιτζάνας ανακατεύοντάς τα καλά να λαδωθούν από όλες τις πλευρές. Σκεπάζουµε µε το καπάκι και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Οι υδρατµοί θα µαλακώσουν τη σάρκα της µελιτζάνας, ενώ θα πάρει χρώµα όπου έρχεται σε επαφή µε τον πάτο της κατσαρόλας (έτοιµο σε περίπου 3 λεπτά). Ανοίγουµε το καπάκι και γυρίζουµε τα κοµµάτια και από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώµα. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα και τα αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσουν.

Βράζουµε τα σπαγκέτι al dente. Κρατάµε 1 φλ. από το νερό τους. Τα σουρώνουµε και τα ξαναρίχνουµε στην κατσαρόλα. Προσθέτουµε τη σάλτσα, τα περισσότερα φύλλα του βασιλικού, ψιλοκοµµένα (κρατάµε µερικά ολόκληρα για στόλισµα) και τις φλοίδες τυριού. Ανακατεύουµε και προσθέτουµε τα µπαστουνάκια της µελιτζάνας. Σερβίρουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και στολίζουµε µε τα φύλλα βασιλικού.

Κόστος: 1,75 ευρώ η μερίδα