Οταν έχω φάβα Σαντορίνης (500 γρ.) ή από τη Σχοινούσα, τη µαγειρεύω µε λίγο νερό, όσο να τη σκεπάζει, µέχρι να παραβράσει. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, λίγο έ.π. ελαιόλαδο και στο τελείωµα κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο και σερβίρω. Ετσι, απλώς τη λατρεύω. Οταν η φάβα δεν είναι η καλύτερη, τότε ψήνω στη σχάρα και 2 κρεµµύδια και τα βράζω µαζί της.

Τα καππαρόκουµπα είναι ένας απίθανος συνδυασµός, µια γεύση γλυκαλµυρή αρωµατισµένη µε κανέλα. Δοκιµάστε την. Αν χρησιµοποιήσω κάππαρη σε αλάτι, την ξεπλένω κάτω από άφθονο τρεχούµενο νερό. Αν επιλέξω αποξηραµένη, την αφήνω λίγες ώρες στο νερό να µαλακώσει.

Καθαρίζω 500 γρ. κοκκάρια και τα σοτάρω σε 100 ml έ.π. ελαιόλαδο σε µια κατσαρόλα. Προσθέτω 2 κ.σ. µέλι για να καραµελώσουν, 200 γρ. αποξηραµένη κάππαρη, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 ντοµάτα, τριµµένη, 2 κ.σ. ξίδι, 2-3 δαφνόφυλλα, 2 κ.σ. µαϊντανό, χονδροκοµµένο και 5 λεπτά προτού δέσει η σάλτσα, πασπαλίζω µε 2 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο (τα φυλλαράκια).

Εναλλακτικά, φτιάχνω µια σάλτσα για τη φάβα, σοτάροντας σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεµµύδια ψιλοκοµµένα. Προσθέτω λίγο ντοµατοπελτέ, καππαρόκουµπα, νεράκι, κανέλα σε σκόνη και ολόκληρα καψαλισµένα αµύγδαλα.

TIP

Μαγειρεμένα μαζί με ολόκληρες baby πατάτες αποτελούν ένα πλήρες χορτοφαγικό γεύμα.

Πρόταση: Ταιριάζει µε χαλκοκόκκινη µπίρα.