Το καλό με το γιαούρτι είναι ότι αποτελεί μια υγιεινή και νόστιμη τροφή που, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, βοηθάει στην απώλεια βάρους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προφυλάσσει από κάποιες μορφές καρκίνου. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι χρησιμοποιείται πλέον πολύ συχνά στη μαγειρική, τόσο για την παρασκευή γλυκών όσο και για την παρασκευή αλμυρών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το βλέπουμε συχνά σε πράσινες σαλάτες ως ντρέσινγκ, αλλά και σε πατατοσαλάτες και κοτοσαλάτες, σε μαρινάδες για θαλασσινά και κρέατα και σε ευφάνταστα ντιπ άλλοτε αντικαθιστώντας ένα μέρος της λιπαρής μαγιονέζας κι άλλοτε μόνο του με φρέσκα μυρωδικά να χαρίζει δροσιά. Η χρήση του στα γλυκά είναι ακόμη πιο συχνή: μέσα σε κέικ, ως αλλιώτικη σαντιγί πάνω από κρέπες ή με κομπόστες φρούτων, ακόμη και σε γλυκά που παραδοσιακά θέλουν λευκό τυρί όπως το τσιζκέικ. Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως επειδή το γιαούρτι οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες σε δύο βακτήρια που πρέπει να είναι ζωντανά κατά την κατανάλωσή του, όταν μαγειρεύουμε το γιαούρτι πρέπει η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 45 οC και ο χρόνος μαγειρέματος να είναι σύντομος. Αν πάλι θέλουμε να αντικαταστήσουμε στα γλυκίσματα την κρέμα γάλακτος ή το γάλα με γιαούρτι, πρέπει να προσθέσουμε και ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού. Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές ιδέες για εύκολες και γρήγορες συνταγές με γιαούρτι.

Ψητή πατάτα γεμιστή με μπρόκολο και τυρί

Μπρουσκέτες με κοτόπουλο, λαχανικά και γιαούρτι

Γιαουρτόπιτα