Μία από τις πιο απλές και αγαπημένες γεύσεις που δημιουργήσαμε με την ομάδα του εστιατορίου ARK στη Γλυφάδα.

Κόβω 10 κολοκυθάκια σε κύβους και τα ζεματίζω για 1 λεπτό σε καυτό νερό. Τα κρυώνω αμέσως.

Βράζω 250 ml ξίδι με 100 ml νερό για 5 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει. Σε γυάλινο, αποστειρωμένο* βάζο ρίχνω τα κολοκυθάκια μαζί με 3-4 φουντίτσες άνηθο, 1 σκελίδα σκόρδο, χτυπημένη στο γουδί και τη φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι. Αλατίζω με θαλασσινό αλάτι και απογεμίζω με το αραιωμένο ξίδι. Κλείνω με καπάκι και αφήνω για 5 ή 6 ημέρες.

Σε ένα μπλέντερ σπάω σε χονδρά κομμάτια 260 γρ. κριθάρι ολικής άλεσης και το μουλιάζω σε κρύο νερό για 5-6 ώρες. Του δίνω μια βράση και στραγγίζω.

Αλατίζω με θαλασσινό αλάτι 12 σαρδέλες ολόκληρες και τις ψήνω στη σχάρα ή στο γκριλ.Σε ένα μπολ ανακατεύω το κριθάρι με το κολοκυθάκι τουρσί, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνω.

Βρέχω με έ.π. ελαιόλαδο. Πλένω καλά και σκουπίζω 4 φύλλα συκιάς. Τα μοιράζω σε 4 πιάτα και ρίχνω επάνω τη σαλάτα με το κριθάρι και το τουρσί. Με ένα φλόγιστρο τα καψαλίζω (για να αποκτήσει το πιάτο ένα πολύ ελαφρύ άρωμα συκιάς) και βάζω επάνω τις σαρδέλες (υλικά για 4 άτομα).

* Πώς αποστειρώνουμε βάζα: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε όλα ανάποδα σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στον φούρνο στους 100° C μέχρι να στεγνώσουν. Γεμίζουμε τα βάζα όσο ακόμη είναι ζεστά, τα κλείνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) και τα αφήνουμε έως ότου κρυώσουν.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.