Υλικά (για 4 άτομα)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 φλ. νερό, χλιαρό

περίπου 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
αλάτι, πιπέρι

300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες* και κομμένεςσε εξαιρετικά μικρά κομμάτια

ξύσμα από ½ λάιμ, ακέρωτο

ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο

1 κ.γ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1 Σε ένα μπολ διαλύουμετη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ώσπου να δημιουργηθεί ένας χυλός – ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ αραιός. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμεμε μια πετσέτα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

2 Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα ξύσματα και τα μυρωδικά – μαντζουράνα, μαϊντανό και σχοινόπρασο –, ανακατεύοντας ελαφρά.

3 Βάζουμετο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με δύο κουταλάκια, που τα βουτάμε προηγουμένως σε νερό, σχηματίζουμε λουκουμάδες από το μείγμα του χυλού σε μέγεθος καρυδιού. Τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με κάποια σάλτσα κοκτέιλ της επιλογής μας.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.