ΥΛΙΚΑ (για 2-4 άτομα)

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες

1 πράσο, σε ροδέλες

1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη

2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες

3-4 κλωναράκια σέλερι, σε ροδέλες

6-7 ασπρομανίταρα, σε φέτες

2 μέτρια κολοκυθάκια, σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, ή νερό

αλάτι, πιπέρι

1 μαρούλι, χονδροκομμένο

6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

3 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένα

3 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένα

1 αβγό, χωριστά τον κρόκο από το ασπράδι

χυμό από 1 λεμόνι

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια για άλλα 5 λεπτά και, τέλος, ρίχνουμε το σκόρδο.

Ρίχνουμε τόσο ζωμό λαχανικών όσο να σκεπάσει τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε το μαρούλι, τα ντοματίνια και τα μυρωδικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Οταν το φαγητό είναι έτοιμο, παίρνουμε περίπου το μισό ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πρώτα το ασπράδι του αβγού μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον κρόκο, ανακατεύοντας, και τον χυμό του λεμονιού. Τέλος, ρίχνουμε και το ζουμί που έχουμε κρατήσει και συνεχίζουμε να χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να πάει παντού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.