Τρίβω την ψίχα από 2 φέτες ψωμί με τα δάχτυλά μου για να δημιουργηθούν ψίχουλα. Αλείφω ένα μικρό ταψί με 30 γρ. βούτυρο αγελάδος και 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη. Βάζω τα ψίχουλα στο ταψί και 4 κ.σ. ηλιόσπορο. Ραντίζω με 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και ψήνω στον φούρνο, στους 150°C, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζοντας από τον φούρνο, πασπαλίζω με θαλασσινό αλάτι και αφήνω στην άκρη.

Σε μια λεκάνη με παγάκια, τοποθετώ μια μικρότερη μεταλλική μπασίνα. Ρίχνω μέσα 2 κ.σ. χαρουπόμελο, λίγο αλάτι και χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα προσθέτω 150 ml έ.π. ελαιόλαδο και 80 ml ξίδι.

Ψήνω 2 χονδρές φέτες μυζήθρας στον φούρνο, στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Καθαρίζω 500 γρ. βλίτα και κρατάω τα φύλλα και τις κορφάδες. Τα ζεματίζω για 2 λεπτά σε καυτό νερό, τα στραγγίζω και τα αφήνω για λίγο σε μια πετσέτα κουζίνας.

Τα αλατίζω και τα βάζω κατευθείαν στο πιάτο. Σερβίρω τα βλίτα, βρέχω με τη βινεγκρέτ του χαρουπόμελου, κόβω από πάνω τη μυζήθρα σε 4 κομμάτια και πασπαλίζω με μπόλικα ψίχουλα και ηλιόσπορο (υλικά για 2 ατομικές σαλάτες).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.