ΥΛΙΚΑ (για4 άτομα)

1.200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, σπάλα ή ελιά, σε μικρές μπουκιές

6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο

150 ml κόκκινο ξηρό κρασί

400 γρ. ντομάτα, τριμμένη, φρέσκια ή από κονσέρβα

1½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ κ.γ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

2-3 κόκκους μπαχαριού

1 φύλλο δάφνης

5 κλωνάρια μαϊντανό, ολόκληρα, δεμένα μεταξύ τους σε ματσάκι

400 ml νερό, ζεστό

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

4 μελιτζάνες φλάσκες

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, τύπου Κερκύρας

3 κ.σ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα, ζεστό

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

½ φλ. κασέρι, τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το μοσχαράκι και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ κατά τα 2/3.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το τσίλι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε την κανέλα και το δαφνόφυλλο.

Σε μια μπασίνα ξεψαχνίζουμε καλά το κρέας, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια με το μείγμα κρέατος-τυριού και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν, γρήγορα αφαιρούμε την ψίχα με ένα κουτάλι και την αφήνουμε στην άκρη να βγάλει τα υγρά της.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.

Περιχύνουμε τα κανελόνια με την κρέμα και τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 160°C, για περίπου 1 ώρα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.