ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φράουλες

180 γρ. ζάχαρη

1 λουβί βανίλιας, κομμένο κάθετα στα 2

χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες. Τις χρησιμοποιούμε συνήθως ολόκληρες, αν θέλουμε όμως μπορούμε να τις κόψουμε κομματάκια. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 2-3 ώρες.

Τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τη βανίλια, σε χαμηλή φωτιά, για 20-30 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς το σιρόπι τους. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφαιρούμε τη βανίλια. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα* βάζα.

Tips: Η ίδια συνταγή γίνεται και με κατεψυγμένες φράουλες ή φρούτα του δάσους – συνδυάστε, αυτοσχεδιάστε. Τη βανίλια μπορούμε να την παραλείψουμε. Μπορούμε, επίσης, στο τέλος του βρασίματος αντί να βάλουμε λεμόνι να προσθέσουμε ένα σφηνάκι κονιάκ ή μαστίχα Χίου

* Πώς αποστειρώνουμε βάζα:

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε όλα ανάποδα σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στον φούρνο στους 100° C μέχρι να στεγνώσουν. Γεμίζουμε τα βάζα όσο ακόμη είναι ζεστά, τα κλείνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) και τα αφήνουμε έως ότου κρυώσουν.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015.