από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Μπακαλιάρος με θαλασσινά σε σκορδαλιά

Τα χτένια είναι από τα νοστιμότερα όστρακα αλλά είναι λίγο δύσκολο να τα βρούμε. Θα βρούμε ευκολότερα κυδώνια και γυαλιστερές που έχουν εξαιρετικά νόστιμη και γλυκιά σάρκα
Μπακαλιάρος με θαλασσινά σε σκορδαλιά
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Βράζω 3 μεσαίες πατάτες με τη φλούδα τους σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τη μία θα την κάνω ταραμοσαλάτα και τις άλλες σκορδαλιά.

Για την ταραμοσαλάτα: Χτυπάω 1 γεμάτη κ.σ. ταραμά με 1 κρεμμύδι στο multi. Καθαρίζω και κόβω τη 1 πατάτα σε κυβάκια και τη ρίχνω σιγά σιγά στο multi, συνεχίζοντας το χτύπημα, μαζί με 1 φλ. του καφέ σπορέλαιο, 1 φλ. του καφέ έ.π. ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λεμόνι. Αραιώνω με 1 φλ. του καφέ νερό.

Για τη σκορδαλιά: Καθαρίζω τις άλλες 2 πατάτες και με ένα πιρούνι τις κάνω πουρέ. Λιώνω 6-7 σκελίδες σκόρδο στο γουδί, μαζί με q λίγο αλάτι, και τα ενσωματώνω στον πουρέ. Λιώνω επίσης στο γουδί 1 πιπερίτσα τσίλι και 1 χουφτίτσα καρύδια και τα προσθέτω στον πουρέ. Ανακατεύω, προσθέτοντας 1 φλ. του καφέ έ.π. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. ξίδι. Διορθώνω το αλάτι.

Πλένω πολύ καλά 500 γρ. κοχύλια (κυδώνια, αχηβάδες, γυαλιστερές, χτένια, χάβαρα), τα αφήνω 10 λεπτά στο νερό να βγάλουν την άμμο τους και τα αχνίζω σε ένα κατσαρολάκι με 1 σκελίδα σκόρδο, 5-6 φύλλα σέλινου και 1 φλ. του καφέ κόκκινο ξηρό κρασί. Αφήνω στην άκρη τον ζωμό που έβγαλαν και ξεχωρίζω την ψίχα τους, κρατώντας και μερικά με τα κελύφη.

Αλατίζω 4 φιλέτα των 200 γρ. φρέσκο μπακαλιάρο με q θαλασσινό αλάτι 15 λεπτά πριν από το μαγείρεμά τους. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω 3 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και 3-4 φύλλα δάφνης. Βράζω εκεί τον μπακαλιάρο με λίγο νερό και τον ζωμό των κοχυλιών σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας στο τέλος 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο. Βγάζω τον μπακαλιάρο και τον στεγνώνω με χαρτί κουζίνας. Συνεχίζω να βράζω τον ζωμό, ώσπου να δέσει και να μείνει ο μισός.

Σερβίρω σε βαθύ πιάτο, βάζοντας στη βάση 1 κ.σ. σκορδαλιά, επάνω τον μπακαλιάρο και στην κορυφή 1 χούφτα σταμναγκάθι, ζεματισμένο. Γύρω από το ψάρι σχηματίζω ένα κορδόνι με ταραμοσαλάτα και επάνω βάζω τα κοχύλια. Ραντίζω το πιάτο με τον ζωμό κοχυλιών μέσα στον οποίο μαγειρεύτηκε ο μπακαλιάρος (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.

 

 




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπακαλιάρος με μαραθόριζα στον φούρνο 
Μπακαλιάρος γιαχνί με άγρια χόρτα 
Μπακαλιάρος στιφάδο στη γάστρα 
Παστός μπακαλιάρος με άγρια χόρτα 
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα 
Μπακαλιάρος µε ελιές 
Μπακαλιάρος με μπάμιες στον φούρνο  
Παστός μπακαλιάρος με πιπεριές (Ισπανία) 
Μπακαλιαράκια τηγανητά πεταλούδες  
Μπακαλιάρος μπριάμ  
Μπακαλιάρος με αρωματικά χόρτα  
Μπακαλιάρος με μπάμιες στον φούρνο  
H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Παστός μπακαλιάρος με πιπεριές (Ισπανία) 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Μπακαλιαράκια τηγανητά πεταλούδες  
Μπακαλιάρος μπριάμ  
Μπακαλιάρος μπριάμ  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.