από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Γιουβαρλάκια σε ποντιακή τσουκνιδόσουπα

Τα μαυρολάχανα με φασόλια, η σούπα από χονδροκομμένο σιτάρι (τανωμένον τσορβά), τα πιροσκί και η τσουκνιδόσουπα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα πιάτα της ποντιακής κουζίνας
Γιουβαρλάκια σε ποντιακή τσουκνιδόσουπα
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για τα γιουβαρλάκια: Σε μια μπασίνα βάζω 300 γρ. χοιρινό κιμά, 50 γρ. ρύζι, μαζί με 1 κρεμμύδι, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. δυόσμο και 1 κ.σ. άνηθο, όλα ψιλοκομμένα, 1 κρόκο αβγού, αλατοπίπερο και τα ζυμώνω πολύ καλά. Τα πλάθω σε γιουβαρλάκια και τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με περίπου 2 λίτρα βραστό νερό, να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζω 100 ml έ.π. ελαιόλαδο, 1 πατάτα και 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένα, καθώς και τις κορυφές και τα φύλλα από 500 γρ. τσουκνίδα. Τα τσιγαρίζω και προσθέτω περίπου 1,5 λίτρο από τον ζωμό μέσα στον οποίο έβρασαν τα γιουβαρλάκια, αφού τον σουρώσω. Σιγοβράζω για άλλα 30 λεπτά και περνάω τα υλικά από το μπλέντερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια σούπα βελουτέ.

Κόβω 1 κρεμμύδι σε μπαστουνάκια, τα περνάω από λίγο αλεύρι και τα τηγανίζω σε καυτό σπορέλαιο.

Φτιάχνω μια σαλάτα ψιλοκόβοντας 4-5 φύλλα ξινολάπαθα. Αλατίζω και ραντίζω με λίγο λάδι.

Σερβίρω σε βαθύ πιάτο τη σούπα, βάζω μέσα μερικά γιουβαρλάκια και τα βρέχω με 80 ml αριάνι. Στη μέση βάζω 1 χουφτίτσα ξινολάπαθα και ρίχνω και μερικά τηγανητά κρεμμυδάκια από πάνω (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.

 




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιουβαρλάκια με πλιγούρι 
Γιαουρτόσουπα με γιουβαρλάκια αρνίσια 
Σούπα με γιουβαρλάκια και σέσκουλα 
Γιουβαρλάκια με λάχανο  
 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Συμβουλή: | 02/06/2015 17:46
    Μην βάλετε καθόλου γιουβαρλάκια και απολαύστε μια υγιεινή τσουκνιδόσουπα για χορτοφάγους!
    nettle
    απάντηση80