ΥΛΙΚΑ (για 6 πεϊνιρλί)

Για τη ζύμη

15 γρ. νωπή μαγιά

κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κιλό αλεύρι τύπου 00 και λίγο ακόμη για το ζύμωμα

1½ κ.σ. αλάτι

750 ml νερό, χλιαρό

Για τη γέμιση

5 κ.σ. χυμό ντομάτας

180 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο

2 βουβαλίσια λουκάνικα, σε ροδέλες

6 αβγά

αλάτι, πιπέρι

6 κ.γ. βούτυρο αγελάδος

EKTEΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ με λίγο από το χλιαρό νερό ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Σε μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσουν, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε δίσκους διαμέτρου 30 εκ. και με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Μοιράζουμε την ντομάτα, το τυρί και τα λουκάνικα στους δίσκους και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες ώστε να σχηματιστούν οι κλασικές «βαρκούλες» του πεϊνιρλί. Βάζουμε τα πεϊνιρλί στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και σπάμε επάνω τους από 1 αβγό πασπαλίζοντας ταυτόχρονα με αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Βγάζοντας από τον φούρνο αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να γυαλίσουν.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.