ΥΛΙΚΑ (για 4 ποτήρια)

Για το σιρόπι

140 ml καφέ εσπρέσο

300 ml νερό

80 γρ. ζάχαρη

60 ml κόκκινο κρασί Μαρσάλα

Για τη σαμπαγιόν*

10 ml κόκκινο κρασί Μαρσάλα

110 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Philadelphia

120 γρ. τυρί μασκαρπόνε

3 κρόκους αβγών

70 γρ. ζάχαρη

120 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

Για το τελείωμα

225 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ

κακάο σε σκόνη, για το πασπάλισμα

EKTEΛΕΣΗ

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον καφέ, το νερό, τη ζάχαρη και το κρασί και φέρνουμε σε βρασμό. Επειτα από 2-3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.

Σαμπαγιόν: Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε το κρασί, το κρεμώδες τυρί και το μασκαρπόνε και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να φτάσει τους 82°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αποσύρουμε από τη φωτιά και το προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού. Ομογενοποιούμε με μια μαρίζ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Βάζουμε τη σαμπαγιόν στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Τελείωμα: Αραδιάζουμε τα σαβαγιάρ επάνω σε μια σχάρα και με ένα πινέλο τα βρέχουμε και από τις δύο πλευρές με το ζεστό σιρόπι. Αφού κρυώσουν, σπάμε και βάζουμε δύο μπισκότα στη βάση κάθε ποτηριού, ρίχνουμε από πάνω λίγη σαμπαγιόν, ξαναβάζουμε από πάνω ένα μπισκότο και τελειώνουμε με μία ακόμη στρώση σαμπαγιόν. Βάζουμε τα ποτηράκια στο ψυγείο για λίγο, ώστε να σταθεροποιηθεί η σαμπαγιόν. Πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε.

* Η σαμπαγιόν είναι μια γαλλική κρεμώδης σάλτσα που φτιάχνεται συνήθως από κρόκους αβγών, σέρι ή ρούμι και ζάχαρη ενώ μερικές φορές προστίθεται στο μείγμα και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.