ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα)

500 γρ. φάβα Φενεού

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, πιπέρι

500 γρ. μύδια Χαλάστρας

½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

1 ματσάκι ραπανάκια, τους βολβούς, σε λεπτές ροδέλες

1 ματσάκι ρόκα, τα φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη φάβα και την αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά μέχρι να βγάλει αφρό. Τη στραγγίζουμε και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό που να την καλύπτει περίπου 2 δάχτυλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Σε αυτό το διάστημα ξαφρίζουμε όσο συχνά χρειάζεται. Αλατοπιπερώνουμε 15 λεπτά πριν από το τέλος.

Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το «γένι», κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Πετάμε τα ανοιχτά και ζεματίζουμε τα κλειστά μύδια για 3-5 λεπτά σε λίγο βραστό νερό, μέχρι να ανοίξουν. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Βγάζουμε την ψίχα, την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Οταν είναι έτοιμη η φάβα, τη σουρώνουμε, πολτοποιούμε το μείγμα στο multi και το ανακατεύουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα αβγά, τα μύδια και το μισό αλεύρι.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το μείγμα και σχηματίζουμε κεφτεδάκια. Τις πανάρουμε στο υπόλοιπο αλεύρι, ενώ έχουμε βάλει σε μια φριτέζα το ηλιέλαιο να κάψει. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα ραπανάκια και τη ρόκα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.