από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 
 

Αρνί στην κατσαρόλα με ανοιξιάτικα χόρτα

Το σταμναγκάθι έχει χαρακτηριστική ελαφρώς πικρή γεύση και τρώγεται συνήθως ωμό σε σαλάτεςή ελάχιστα βρασμένο και σερβιρισμένο με λάδι και λεμόνι
Αρνί στην κατσαρόλα με ανοιξιάτικα χόρτα
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για το αρνί μπρεζέ


1.600 γρ. αρνί από το κότσι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε 4 κομμάτια)

αλάτι

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

20 γρ. μαραθόριζα (φινόκιο), σε κύβους

35 γρ. κρεμμύδι, σε κύβους

40 γρ. πράσο, σε κύβους

35 γρ. σελινόριζα, σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο

20 γρ. λεμονόχορτο (λέμονγκρας), ψιλοκομμένο

5 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

50 ml λευκό ξηρό κρασί

800 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

Για το τελείωμα του πιάτου

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

160 γρ. σελινόριζα, σε κυβάκια

40 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

320 γρ. σπανάκι

320 γρ. σταμναγκάθι, βρασμένo

8 ml χυμό λεμονιού

20 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου, σε μπαστουνάκια

8 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο

4 γρ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο

20 γρ. καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες

80 γρ. βούτυρο αγελάδος

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρνί: Αλατίζουμε το αρνί από όλες τις πλευρές του. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνί μέχρι να πάρει έντονο χρώμα. Αποσύρουμε από την κατσαρόλα το αρνί, προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το κρεμμύδι, το πράσο, τη σελινόριζα και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Προσθέτουμε το λεμονόχορτο, το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου και το αρνί. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε στην άκρη το κρέας. Επαναφέρουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί αρκετά.

Τελείωμα: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σελινόριζα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό από το μαγείρεμα του αρνιού και το σταμναγκάθι και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το 1/3 από τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον μάραθο, το σχοινόπρασο, τις καυκαλήθρες και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.

 








Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίτα με αρνί, ζύμη ψωμιού και στάκα 
Αρνί ατζέμ πιλάφι 
Μπριοσάκια με λαμπριάτικο αρνί 
Σούπα µε ψητό αρνί 
Τούρτα πατάτας µε ψητό αρνί 
Μακαρόνια µε γκούλας από αρνί 
Σπαρτιάτικο αρνί µε φρέσκια ρίγανη 
Πουγκιά µε αρνί, πατατούλες και ασπρομανίταρα 
Αρνί μπούτι ξεκοκαλισμένο στον φούρνο με σύκα 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.