ΥΛΙΚΑ (για 8 βαζάκια των 250 ml)

Για το φινανσιέ

7-8 ασπράδια αβγών

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

350 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. πούδρα φιστικιού Αιγίνης

2-3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε μεγάλα σουπερμάρκετ και σε ζαχαροπλαστεία) {{{ moto }}}

220 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Για την κρέμα μαστίχα

2 αβγά

60 γρ. κορν φλάουρ

500 ml φρέσκο γάλα

130 γρ. ζάχαρη

40 ml λικέρ μαστίχα

150 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί

Για το τελείωμα

σπόρους από 2-3 ρόδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φινανσιέ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα ασπράδια, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, την πούδρα φιστικιού και το χρώμα για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ορθογώνιο ταψί, απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε τα σκληρά μέρη γύρω γύρω και θρυμματίζουμε με τα χέρια σχηματίζοντας μεγάλα ψίχουλα.

Κρέμα μαστίχα: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το κορν φλάουρ και παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το ζεστό γάλα στα αβγά, ομογενοποιούμε και μεταφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι. Το βάζουμε ξανά στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με γρήγορες κινήσεις μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Αμέσως αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ μαστίχα. Ομογενοποιούμε και στη συνέχεια ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις τη σαντιγί.

Σύνθεση: Μοιράζουμε στα ποτήρια το τριμμένο φινανσιέ, από πάνω την κρέμα μαστίχα και τελειώνουμε με τους σπόρους του ροδιού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.