ΥΛΙΚΑ (για 3 άτομα)

250 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κιλό γλυκά άγρια χόρτα του βουνού (αντίδια, ζοχούς, βλίτα, λάπατα, σέσκουλα), πλυμένα καλά

1 ματσάκι καυκαλήθρες, πλυμένες και ψιλοκομμένες

1 ματσάκι μυρώνια, πλυμένα και ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι

4 φέτεςπαστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο

150 ml λευκό ξηρό κρασί

χυμό από 1 μικρό λεμόνι

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 1-2 λεπτά και ύστερα τα φρέσκα μαζί με τις ντομάτες και το σκόρδο για άλλα 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα γλυκά χόρτα, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε στη φωτιά ώσπου να μαραθούν. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του (εάν χρειαστεί, δυναμώνουμε τη φωτιά).

Βάζουμε τις φέτες του μπακαλιάρου πάνω από τα χόρτα, περιχύνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει χωρίς υγρά, μόνο με το λάδι του.

Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και εάν θέλουμε με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.