ΥΛΙΚΑ (για 1 ορθογώνιο ταψί)

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι

περίπου 170 ml νερό

Για τη γέμιση

500 γρ. συκωτάκια πουλερικών

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

300 γρ. ασπρομανίταρα, σε φέτες

150 ml λευκό ξηρό κρασί

250 γρ. ρύζι

700 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό πλένουμε τα συκωτάκια και στη συνέχεια τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Τα σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και, αν θέλουμε, την καυτερή πιπερίτσα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ρύζι και τον ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Λαδώνουμε ένα κλασικό ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε κάτω το ένα φύλλο, φροντίζοντας οι άκρες του να προεξέχουν. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, ενώνοντας τα δύο φύλλα και τυλίγοντάς τα, ώστε να σχηματιστεί κόθρος. Χαράσσουμε την επιφάνεια ελαφρά με ένα μαχαίρι σε κομμάτια της αρεσκείας μας και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.