από metereologos.gr
Κυριακή 27 Μαΐου 2018
 
 

Πάστα φλόρα

Η ζύμη πρέπει να χτυπηθεί στην αρχή σε μικρήκαι μετά σε μεγάλη ταχύτητα, τόσο όσο να αφρατέψει το μείγμα. Αν δουλευτεί περισσότερο, θα σκληρύνει και θα είναι δύσκολο να ανοίξει σε φύλλο
Πάστα φλόρα
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάλη, food styling: Αντωνία Κατή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ.)

250 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο ακόμη για την επάλειψη του σκεύους

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το πασπάλισμα του πάγκου

200 γρ. ζάχαρη

2 αβγά και 1 επιπλέον, χτυπημένο, για την επάλειψη του γλυκού

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

2 βανιλίνες

500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη μαρμελάδα, και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη, τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Κρατάμε στην άκρη το 1/4 της ζύμης και την υπόλοιπη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο. Φροντίζουμε η ζύμη να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης περνώντας τον πλάστη πάνω στο χείλος του σκεύους. Απλώνουμε στην επιφάνειά της τη μαρμελάδα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μοιράζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια που τα πλάθουμε σε κορδόνια. Τα αραδιάζουμε σταυρωτά στην επιφάνεια της μαρμελάδας, δημιουργώντας ένα πλέγμα.

Αλείφουμε ελαφρά με το αβγό και την ψήνουμε στον φούρνο, για περίπου 25 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.

 





Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Το γλύκισμα | 27/02/2015 18:06
    λέγεται πάστα φλόρα στην ισπανόφωνη νότια Αμερική ενώ στην Ευρώπη είναι γνωστό ως "τούρτα του Λιντς" (από την αυστριακή πόλη). Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μάλλον την ονομασία της λατινικής Αμερικής.
    sweet
    απάντηση160
     
     
    Linzer torte | 26/02/2015 19:01
    Απλά για την ιστορία του γλυκίσματος: διεθνώς λέγεται Linzer Torte από την πόλη Linz της Αυστρίας από όπου και κατάγεται.
    A.S.
    απάντηση160